U centru grada postavljeno solarno drvo, poklon kompanije TELEMAX

solarno-drvo

U centru grada postavljeno solarno drvo, poklon kompanije TELEMAX

Povodom Dana grada i Dana planete Zemlje u užem centru grada postavljeno je solarno drvo koje je poklon kompanije TELEMAX gradu Banja Luka.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić i direktorica TELEMAX-a Arijana Maksmičuk su 22.04. 2018. godine posjetili lokaciju drveta i isto pustili u rad. Ovim je takođe zvanično obilježen završetak projekta doniranja i izgradnje prvog energetski efikasnog rješenja ovakve vrste. Postavljanje solarnog drveta predstavlja doprinos kompanije TELEMAX gradu, te njegovom unapređenju kao tehnološki i ekološki naprednog grada.

Predstavnici kompanije TELEMAX ističu da su čvrsto opredjeljeni ka kreiranju inovativnih i ekološki efikasnih rješenja, te su iz tog razloga velika podrška gradu kao energetski osviještenom okruženju. Takođe, na ovaj način se podiže svijest građana o obnovljivim izvorima energije, te značaju njihovog korištenja s ciljem zaštite životne sredine.

Arijana Maksimčuk je rekla da je ovo drvo poklon od ove kompanije i da je ovo jedna inovacija kojom žele da upoznaju stanovništvo u način pretvaranja sunčeve energije u iskoristivu energiju.

“Svi naši sugrađani od danas mogu da pune telefone, mobilne aparate i ajpede i mogu da sjednu i odmore”, rekla je ona i dodala da je ovo budućnost u energiji.
Radojičić je istakao da grad mora da gleda ispred sebe i da je potrebno vidjeti šta je ono što interesuje mlade generacije i šta donose nove tehnologije.

“Ovo je sa jedne strane jedan od ukrasa u centru grada, a sa druge strane ukazuje na obnovljive izvore energije, jer se savremeni svijet susreće sa izazovom ogromne potrošnje i potrebe korištenja vise obnovljivih izvora energije. Ovdje se radi o solarnoj energiji i modernim tehnologijama”, zaključio je Radojičić, koji je ujedno i prvi dopunio bateriju na svom telefonu.

“Solarno drvo” predstavlja metalnu konstrukciju koja izgledom podsjeća na stablo sa granama na čijim vrhovima se nalaze solarni paneli koji će, koristeći sunčevu energiju, proizvoditi električnu energiju koja će se dalje koristiti za punjenje baterija različitih uređaja solarnom energijom.

Postavljeno drvo je privuklo veliku pažnju prolaznika, te će isto sigurno biti pozitivno prihvaćeno, a samim tim i korišteno od strane građana. Građani Banjaluke će od sada moći da u užem centru grada pune baterije svojih telefona i drugih multimedijalnih uređaja.