Trendovi u LED industriji 2019-2020

Blog Telemax

Trendovi u LED industriji 2019-2020

LED industrija prolazi kroz uzbudljiv period primjene posljednjih tehnoloških napredaka za inovaciju LED dizajna, boje, talasne dužine, eneregetske efikasnosti itd.

Sve ukazuje na zdrav rast industrije rasvjete u 2019. i narednim godinama. Nekoliko faktora doprinosi ovom rastu, a posebno tražnja za većom energetskom efikasnošću dok traje klimatska i okolišna zabrinutost. Takođe, nove “pametne” tehnologije umetnute u rasvjetu za kućnu, poslovnu i gradsku upotrebu utiču na pomenutu tražnju. Neke procjene predviđaju rast tržišta “pametne” rasvjete od 27 % godišnje između 2017 i 2023. godine.

Iduće godine možemo očekivati konvergenciju tehnologije i tržišne tražnje koja će pogurati nove inovacije, dizajn i boju LED rasvjete. Nekoliko trendova koji će uticati na sektor rasvjete u nadolazećem periodu su:

1. Energetska efikasnost će nastaviti da dominira.
LED rasvjeta tipično emituje manje toplote, traje i do čak 25 puta duže i mnogo je energetski efikasnija od tradicionalnih izvora svjetlosti. Što je veći iznos lumena po vatu, sijalica je efikasnija. Efikasnost LED rasvjete se povećava i sada je na oko 125 lumena po vatu.

2. Uskoro će sva LED rasvjeta biti IoT kompatibilna.
Većina sijalica koje se trenutno prodaju, uključujući LED sijalice, nisu spremne za Internet-Of-Things integraciju što znači da se ne smatraju “pametnim” uređajima koji mogu biti korišćeni pomoću mobilnih aplikacija. Ova mogućnost će uskoro biti standard, a u idućoj deceniji će sva rasvjeta biti digitalno povezana.

3. LED dizajn i tanka izrada.
Iako u dizajn tradicionalne rasvjete nije uloženo mnogo vremena, kada je riječ o LED rasvjeti, dizajn je jako važan i u posljednje vrijeme glavna tačka razlikovanja. Dizajn rasvjete se kreće ka tanjim profilima koje je lako zamjeniti i montirati. Prethodno, to je zahtjevalo mnogo veći posao dok je moderna LED rasvjeta sve lakša, fleksibilnija i zahtjeva sve manje prostora.

4. Toplota boje LED rasvjete će biti u fokusu.
Mjereći u stepenima kelvina, temperatura tradicionalnih LED sijalica se kreće između 2700 K i 5000 K. Viši kraj raspona stvara hladniju boju. Dizajneri rasvjete i arhitekte kreiraju toplije boje. Svjetlo iz raspona 2000-3000 K stvara boju koja je ugodnija, smirujuća i više intimna za većinu prostorija u domu, restoranu i drugim lokacijama, poredeći sa hladnom bijelom svjetlošću koja je prikladnija za kancelarije, kupatila i slično.

5. Briga o epidemiji plave svjetlosti će rasti.
Ljudi postaju više svjesni epidemije plavog svjeta, koja može uticati na spavanje i dugotrajno zdravlje. Za većinu, najveći izvor plave svjetlosti su smartfoni i ostali uređaji sa ekranima, ali plavo svjetlo takođe dolazi i iz LED rasvjete. Rasvjetni proizvođači su voljni da riješe ovaj problem razvijajući osvijetljenje koje je prilagođeno ljudima imitirajući sunce. Industrija pokušava da filtrira plavu svjetlost ali nijedno dosadašnje rješenje nije dovoljno efikasno. Onda kada bude rješeno, rani korisnici će biti medicinski objekti, bolnice i obrazovna okruženja.