TELEMAX na Smart City Forumu

TELEMAX na Smart City Forumu

Pametni grad (eng. “Smart City”) postaje sve učestaliji pojam, a veliki broj gradova širom svijeta imeplemtira pametne sisteme u različite sfere funkcionisanja zajednice kako bi život građana učinili jednostavnijim.
Procesom urbanizacije i progresivnim tehnološkim razvojem, pametni gradovi u svijetu nisu više daleka budućnost, već sadašnjost ka kojoj težimo i u Bosni i Hercegovini. Znanja, vještine i dobre volje ne nedostaje, tako da stručnjaci i gradovi ne sjede skrštenih ruku već stvaraju preduslove za pametnu infrastrukturu i dalji razvoj iste. Međutim, implementacija ovih procesa je moguća samo uz podršku kompanija koje razvijaju integrisana tehnološka rješenja, kao i institucija i javnog i privatnog sektora.
Upravo zato na inicijativu Bit Alijanse je osnovan Smart City Forum, stalno mjesto susreta ključnih aktora koji doprinose u ovom procesu. Cilj ovog konsultativnog tijela je da podstakne interakciju, razmjenu iskustava i ojača lokalne kapacitete kao i da kreira partnerstva koja doprinose uspješnom provođenju procesa digitalne transformacije lokalnih samouprava.
Kompanija Telemax, kao osnivač pametnog urbanog mobilijara City Gecko, je uključena u Smart City Forum.

Prvi sastanak Smart City Foruma održan je u srijedu, 23.6.2021. godine u Sarajevu, a učešće su uzeli ključni akteri u digitalnoj transformaciji putem smart city koncepta: jedinice lokalne samouprave, savezi gradova i opština, kompanije iz IT sektora, fakulteti, stručnjaci za temu digitalne transformacije, kao i donatori.
Između ostalog, na skupu je predstavljeno istraživanje UNDP-a o trenutnoj spremnosti BiH opština za digitalnu transformaciju, te je putem panela diskutovano o saradnji IT sektora i lokalnih samouprava, smart city tržištu, važnosti uloge građana u digitalnoj tranziciji kao i planovima donatora za podršku domaćim akterima.   

“Pandemija COVID-19 je pokazala da smo itekako spremni za proces digitalizacije, te da je digitalizacija u BiH dugotrajna ali definitivno moguća mislija.Smart City Forum je pod vođstvom Bit Alijanse zamišljen kao platforma okupljanja glavnih aktera koji će biti agenti promjene i nosioci procesa uspostavljanja pametnih gradova u BiH. Velika nam je čast imati podršku međunarodnih organizacija, jedinica lokalne samouprave, saveza gradova i opština, fakulteta, eksperata u domenu digitalne transformacije, kao i IT industrije koja je svjetionik drugim industrijama na ovom putu. Vjerujem da ćemo još jednom pokazati kako udruženi možemo sve, kao što moto Bit Alijanse kaže – United To Develop More!” – istakla je izvršna direktorica Bit Alijanse Tatjana Vučić.

Kompanija Telemax se kroz svoje aktivnosti i poslovanje zalaže za implementaciju pametnih sistema i unaprijeđenju kvaliteta života građana, stoga nam je veliko zadovoljstvo biti dio Smart City Foruma. Kroz sastanke foruma koji će se održavati periodično, učesnici će razmjenjivati iskustva i znanja koja će doprinijeti razvoju koncepta pametnih gradova u BiH.
Sigurno da će ova platforma značajno uticati na kvalitentiju realizaciju aktivnosti i ostvarenje očekivanih rezultata.