Jednostavni savjeti za energetski održiv dom

savjeti-za-odrzivi-dom

Jednostavni savjeti za energetski održiv dom

Smanjene troškova različitih oblika energije i ušteda iste je nešto čemu svi težimo. Ako vaš dom troši velike količine energije, te ako vas boli glava od računa koji dolaze na kraju mjeseca vrijeme je da uvedete male promjene i navike u vašem domu i tako ostvarite znatne uštede. Donosimo vam jednostavne, brze i korisne savjete čijom primjenom ćete u velikoj mjeri doprinijeti energetskoj efikasnosti i održivosti objekta.

Pojam energetske efikasnosti najjednostavnije objašnjeno predstavlja uštedu energije bez smanjenja komfora u objektu koji se koristi. Određeni načini uštede energije ne traže dodatna ulaganja, te se uglavnom odnose na promjene ustaljenih dnevnih navika ukućana.

Zakon o energetskoj efikasnosti RS
Prije svega, ako ste u fazi kupovine stambenog prostora vodite računa o energetskoj efikasnosti objekta koja bi trebalo da bude u skladu sa Zakonom o energetskoj efikasnosti kojim se u Republici Srpskoj reguliše ova oblast. Prema ovim regulativama svaka novoizgrađena zgrada na teritorij RS-a mora da posjeduje energetski sertifikat koji pokazuje energetske karakteristike objekata prije nego isti dobije upotrebnu dozvolu.

Fasada čuva energiju
Za one koji grade sopstveni stambeni prostor, odnosno kuću od ključnog značaja je fasada, a pravilan izbor materijala za izlolaciju osiguraće adekvatnu temperaturu unutar objekta tokom cijele godine. Termalna fasada omogućiće manju potrošnju energije zimi za utopljavanje, a ljeti će smanjiti upotrebu klima uređaja za rashlađivanje.

Prozori i vrata ključni za uštede energije
Prema statističkim podacima toplotni gubici kroz prozore iznose 50% ukupnih toplotnih gubitaka u objektu, a isti su veći nego kroz zidove. Zato je nakon fasade potrebno onemogućiti nepotrebno gubljenje energije zamjenom stolarije jer stari prozori i vrata omogućavaju hladnoći odnosno toploti da ulazu u objekat. Gubitak energije kroz prozore i vrata osim promjene istih se može spriječiti zatvaranjem otvora na prozorima ili vratima koristeći silikon, pur pjenu, gumene trake ili zaštitne gumice.

U zimskom periodu ne zaklanjajte prozore na južnoj strani, a u hladnije prostorije stavite deblje tepihe. Takođe, prozori s jednoslojnim staklom imaju velike gubitke energije, a prekrivanje istih zastorima tokom noći i u periodu kada nije potrebno dnevno svjetlo je efikasno za uštedu enegije.

LED rasvjeta
Kako bi vaš objekat trošio manje energije potrebno je da koristite energetski efikasna rasvjetna rješenja, a najisplativije od svih je LED rasvjeta. Ako obične sijalice zamijenite LED sijalicama uštedićete i do 80% u potošnji električne energije, jer je vijek trajanja istih i do 50 puta duži.

Takođe, nastojte da isključujete svjetlo u sobama u kojima boravite, a zidove krečite u svjetlije nijanse koje će reflektovati više svjetlosti i neće biti potrebe za dodatnim osvjetljenjem.

Izbor električnih uređaja
Električni uređaji danas su u velikoj mjeri u skladu sa standardima energetske efikasnosti, te je prilikom kupovine istih potrebno obratiti pažnju na oznake koje govore da li je uređaj štedljiv. Uređaji sa energetskom oznakom A ili A+ troše najmanje energije prilikom upotrebe.

Treba voditi i računa o položaju uređaja, te se preporučuje da frižideri i zamrzivači budu postavljeni na što hladnijem mjestu u kući, te da isti budu pomjereni najamnje 10cm od zida kako se ne bi pregrijavali. Takođe, ovi uređaju trebaju biti udaljeni od šporeta ili bojlera, te je potrebno izbjegavati izloženost Suncu.

Ostali savjeti
Nikako ne zaklanjate radijatore zavjesama i namještajem jer to smanjuje njihov učinak. Preporučuje se da se oko grejnih ili rashladnih tijela obezbijedi strujanje vazduha. Korištenje mašine za suđe je efikasnije i isplativije od pranja vode na ruke, jer se tokom istog troši do 80% više vode.

Neke od ovih savjeta koji se odnose na vaše svakodnevne navike možete da primijenite već sada. Primjenom ovih savjeta i trikova povećavate energetsku efikasnost vašeg doma i ostvarujete znatne uštede. Ono što možete uraditi već danas jeste zamijeniti obične sijalice LED sijalicama. Zato posjetite nas u poslovnom centru TELEMAX i izaberite LED rasvjetno tijelo po mjeri vašeg doma.