C2C program: Plus Moduli – senzori i aplikacije

C2C program: Plus Moduli – senzori i aplikacije

Osluškujući tržište i vodeći se ciljem i željom da City Gecko rješenja budu konkurentnija i zastupljenija na tržištu bilo je potrebno poboljšati iste. Željeno poboljšanje rješenja se očitovalo na način da se u klupe ugrade ambijentalni senzori te za iste izradi aplikacija koja će obrađivati dostavljene podatke.

Poboljšanje bi sigurno trajalo duže da je cjelokupno investiranje bilo iz sopstvenim sredstvima ali zahvaljujući C2C programu ovaj proces je znatno skraćen.

Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program. Program implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija RS – RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i saradnje Švedske i BiH.

Projekat koji je pomognut sredstvima C2C programa je podijeljen u tri segmenta koji su međusobno zavisni i povezani te se realizacija jednog direktno preslikava na drugi. Segmente je realizovala kompanija GOT Solutions iz Banja Luke uz pomoć City Gecko razvojnog tima. Segmenti koji su trebali biti realizovani su sljedeći:

  • programiranje industrijskog računara
  • izrada web aplikacije City Gecko
  • izrada mobilne aplikacije City Gecko

Industrijski računar je povezan sa senzorima te se na isti dostavljaju zabilježena stanja. Putem Wi-Fi mreže podaci se šalju dalje na server gdje se obrađuju i dostavljaju u aplikacije. Aplikacije (web i mobilna) vizuleno prikazuju dostavljene podatke pa je tako moguće vidjeti temperaturu, vlažnost, nivo CO, vazdušni pritisak, Wi-Fi korisnike, punjenje uređaja (USB i beskontaktno) te potrošnju i proizvodnju električne energije.

Vlasnici pametnih klupa sada imaju udaljeni pristup svojim klupama gdje će pored monitoringa stanja sa senzora moći generisati izvještaje te mijenjati sadržaj na LCD displejima. Mobilna aplikacija je dostupna svima na google.play i app.store-u.

 

 

Učešće u programu je generisalo nova radna mjesta i partnerstva, a sam proizvod je postao konkurentniji na tržištu.

Velika zahvalnost SERDI i RARS-u na pomoći prilikom provođenja projekta.