5G mreža – tehnologija budućnosti

5g mreza

5G mreža – tehnologija budućnosti

Najveće svjetske kompanije koje se bave razvojem i proizvodnjom mobilnih uređaja intenzivno rade na razvoju nove generacije bežičnih mreža, odnosno 5G mreže, nasljednice 4G mreže koja bi trebalo da bude čak do 10 puta brža od svih njenih prethodnika.

Prva testiranja ove mreže pokazala su da 5G može dostići brzinu od 10Gbps. Na osnovu prosječne brzine današnjih mobilnih mreža koja iznosi 12,3 Mbps jasno je koliko je 5G tehnologija naprednija u odnosu na sve prethodne tehnologije i mreže.

Nova 5G tehologija će moći raditi sa 3G, 4G i Wi-Fi mrežama što podrazumijeva da uređaji koje već posjedujemo možemo prilagoditi novoj tehnologiji. Kompanije su najavile da će za upotrebu ove tehnologije ipak biti potrebno promijeniti mobilni uređaj.

Šta nam to u stvari donosi 5G tehnologija?
Ova mreža će biti toliko jaka da će omogućiti skidanje filma za čak tri sekunde. Zatim, pomoću ove mreže možete povezati vaše uređaje, odnosno sve aparate koje imate u vašoj kući. Takođe, ova mreža će biti od koristi i za određene djelatnosti kao što je medicina jer će omogućiti doktorima da navode jedan drugog tokom daljinskog izvođenja hirurških zahvata.

Ova tehnologija će biti toliko napredna da će čak omogućiti da neki bend u svom punom sastavu iako se nalaze na fizički udaljenim lokacijama, te da tako stvaraju muziku u realnom vremenu.

Ova ultrabrza veza funckioniše po principu smanjenja vremena između izdavanja naredbe i odgovora koji daje mreža, odnosno na ovaj način će se omogućiti trenutna interakcija i otkloniće se problem “pucanja” i prekida veze.

Da bi testirao i pokazao mogućnosti koje donosi ova tehnologija profesor bežičnih komunikacija na jednom londonskom fakultetu je izveo koncert uživo sa svojom kćerkom koristeći 5G video link. Ona je pjevala u Londonu, a on svirao klavir u Berlinu, te su zajedno izveli koncert zahvaljujući ovoj tehnologiji s kojom je kašnjene bilo samo 20 milisekundi.

Vrituelna realnost i 5G
Takođe, naučnici tvrde da će 5G mreža doprinijeti razvoju i upotrebi VR-a koji će se koristiti u različitim sektorima. S obzirom na brzinu veze i kvalitet videa upravo će 5G biti odskočna daska VR-a. Tako će se VR sa 5G mrežom koristiti za treninge i simulacije u sektorima kao što su inženjerstvo i zdravstvo. Takođe, ova tehnologija će omogućiti ljudima da rade zajedno putem virtuelnih konferencija, te kreiranje virtuelne publike za određene “live” događaje.

Projektovanje holograma uz pomoć 5G
Naučnici najavljuju da će ova tehnologija otići i korak dalje, te će omogućiti projektovanje holograma iz naših pametnih telefona. Vrlo vjerovatno će ovo sve biti moguće u narednih 5 godina zahvaljujući dolasku 5G mobilne mreže koja sa sobom donosi prenos veće količine podataka po puno većim brzinama.

Američki i korejski telekom su čak testirali ovu tezu, te su obavili prvi na svijetu hologramski međunarodni razgovor putem testnih 5G mreža. Tako su osobu s kojom su razgovarali vidjeli u prostoriji putem njenog hologramskog prikaza. Po svemu sudeći, ovo se neće zaustaviti samo na eksperimentu, već nas očekuje vrlo zanimljiva budućnost obojena razvojem holograma i drugih tehnoloških dostignuća

Takođe, kao jedna od prednosti ove tehnologije ističe se interaktivni prenos uživo bez prekidanja. Kamere sa 5G mrežom će svoje snimke moći slati direktno na internet što će smanjiti troškove i pojednostaviti live TV prenose.

Ograničenja i rizici 5G mreže
Iako će 5G tehnologija donijeti mnogobrojne koristi, stručnjaci prognoziraju određena ograničenja u pogledu rasta ove mreže za finalne korisnike. Ovdje se prvenstveno misli na činjenicu da mnogi ljudi neće biti u mogućnosti da kupe prve telefone koji su prilagođeni ovoj mreži ili prateću opremu za potebe VR-a, kao što su VR naočare.

Takođe, smatra se da će biti potrebna velika ulaganja u tornjeve i antene za potrebe uspostavljanja ove mreže, te će se ista prvo postavljati u urbanim sredinama što bi moglo dovesti do produbljivanja digitalnog jaza između urbanih i ruralnih sredina.

Prognozira se da će se 5G mreža u određenoj formi pojaviti već 2019. godine, dok će se u svom puno obliku i sa svim 5G uslugama pojaviti tek 2021. godine.