11 zanimljivih činjenica o LED rasvjeti

11 zanimljivih činjenica o LED rasvjeti

Mnoge osobe LED sijalice i dalje posmatraju tek kao nešto skuplji izvor svjetlosti. Većina njih nije upućena u karakteristike LED sijalica koje im garantuju uštedu električne energije, očuvanje životne sredine i slično. Mi vam donosimo neke zanimljive činjenice vezane za ovu vrstu rasvjete, koja iz godine u godinu postaje sve popularnija.

 1. Prvo LED svjetlo izumio je profesor Nick Holonyak, 1962. godine, dok je radio za General Electric.
 2. LED diode se napajaju istosmjernom strujom, dok se obične sijalice napajaju izmjeničnom strujom.
 3. Zbog izuzetno malo UV sadržaja, LED diode ne privlače mnogo insekata, kao što je slučaj sa drugim, tradicionalnim izvorima svjetlosti.
 4. Dovoljno kvalitetne LED diode mogu dostići vijek trajanja koji prelazi 50.000 sati, dok vijek trajanja običnih sijalica iznosi do 30.000 sati.
 5. Sve veći broj gradova za rasvjetu koristi ulične LED sijalice, čime istovremeno štede energiju i povećavaju vidljivost.
 6. LED sijalice se ne mjere u vatima. Mjerna jedinica za LED sijalice je lumen.
 7. Plave LED diode mogu pomoći u očuvanju svježine hrane – dokazano je da imaju jak antibakterijski uticaj na glavne patogene koji se prenose hranom. Zbog toga se koriste u frižiderima.
 8. LED diode mogu trajati od 12 do 22 godine, što je čak 25 puta duže od običnih sijalica.
 9. Prodaja LED sijalica porasla je od 2011. do 2012. godine za 22%. Predviđa se da će do 2030. godine 75% rasvjetnih proizvoda biti LED sijalice.
 10. 2012. godine u SAD-u je instalirano oko 49 miliona LED dioda čime je ostvarena ušteda od oko 675 miliona dolara godišnjih troškova električne energije. Prebacivanje na LED rasvjetu u sljedeće dvije decenije bi moglo dovesti do uštede od 250 milijardi američkih dolara, kao i do smanjenja potrošnje električne energije za čak 50% , te do smanjenja emisije ugljika za čak 1.800 miliona tona.
 11. Oko 95% LED sijalica može se reciklirati.